Arbetsskada

 

Om du har blivit sjuk eller skadad på jobbet är du berättigad till ersättning.

En arbetsskada är en personskada som uppkommit genom olycksfall i arbetet (arbetsplatsolycka), färdolycksfall (olycksfall till eller från arbetet), arbetssjukdom (skadlig inverkan i arbetet) eller i vissa fall smitta. Det är din arbetsgivare som ska anmäla arbetsskadan, men om arbetsgivaren inte gör det kan du anmäla själv.

Anmälan ska ske till Försäkringskassan. Om din arbetsgivare har tecknat kollektivavtal kan du också omfattas av Trygghetsförsäkringen TFA, TFA-KL eller om du är statligt anställd till PSA. Den kan även gälla om din arbetsgivare har tecknat försäkringen separat, utan kollektivavtal. Detta ska i första hand anmälas till AFA Försäkring så utreder dem vidare.

Det finns även andra försäkringar som kan vara viktiga att anmäla skadan till. Om skadan uppstått på väg till eller från arbetet exempelvis ska skadan även anmälas till trafikförsäkringsbolaget. Du kan även ha rätt till ersättning från ansvars- och olycksfallsförsäkringar.

Lindberg Living Advokater erbjuder rådgivning till både arbetsgivare och arbetstagare om hur man ska gå till väga när det inträffar en arbetsskada på arbetsplatsen. Vi hjälper till och vägleder er genom hela processen. Kontakta oss gärna om du vill veta mer om dina möjligheter till ersättning.

 

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑