Arbetsskada

 

Om du har blivit sjuk eller skadad på jobbet är du berättigad till ersättning.

Vårt arbete är kanske den plats som vi spenderar mest tid på. Det är inte konstigt att många skador sker just när vi är på jobbet eller påväg till och från jobbet.

En arbetsskada är en personskada som uppkommit genom olycksfall i arbetet (arbetsplatsolycka), färdolycksfall (olycksfall till eller från arbetet), arbetssjukdom (skadlig inverkan i arbetet) eller i vissa fall smitta.

Det är din arbetsgivare som ska anmäla arbetsskadan, men om arbetsgivaren inte gör det kan du anmäla själv.

Anmälan ska ske till Arbetsmiljöverkets och Försäkringskassans e-tjänst anmalarbetsskada.se. Om din arbetsgivare har tecknat kollektivavtal kan du också omfattas av Trygghetsförsäkringen TFA, TFA-KL eller om du är statligt anställd till PSA. Den kan även gälla om din arbetsgivare har tecknat försäkringen separat, utan kollektivavtal. Detta ska i första hand anmälas till AFA Försäkring så utreder dem vidare. Glöm inte att meddela skyddsombudet på arbetsplatsen och ge dem en kopia av anmälan.

Det finns även andra försäkringar som kan vara viktiga att anmäla skadan till. Om skadan uppstått på väg till eller från arbetet exempelvis ska skadan även anmälas till trafikförsäkringsbolaget. Du kan även ha rätt till ersättning från ansvars- och olycksfallsförsäkringar.

Lindberg Living Advokater har lång erfarenhet av att arbeta med arbetsskador och vi erbjuder rådgivning till både arbetsgivare och arbetstagare om hur man ska gå till väga när det inträffar en arbetsskada på arbetsplatsen. Vi hjälper till och vägleder er genom hela processen.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer om dina möjligheter till ersättning.