Tillbaka på jobbet! Då var det dags efter nästan 14 månaders föräldraledighet att sätta på sig kostymen igen och hitta koden till datorn. Det har varit ett fantastiskt år med min yngsta son. Nu är det dags för pappan att ta över stafettpinnen hemma. Härligt att vara tillbaka bland kollegor och klienter. Tack för alla lyckönskningar!
Något som jag själv fick börja fundera på var om vi behövde en försäkring som täckte graviditeten och därför tänkte jag dela med mig lite om mina tankar kring just detta.
För det första är det viktigt att veta att det går att teckna en grundläggande gravidförsäkring gratis hos flera försäkringsbolag. Gratisvarianten täcker oftast:
– bestående skada (olycksfall) och ärrersättning för den gravida
– dödsfallsersättning
Vill du ha ett skydd för dig själv och barnet finns det flera bolag som erbjuder en mer omfattande gravidförsäkring som man betalar för. Liksom alla andra försäkringar är en gravidförsäkring ett avtal du ingår med försäkringsbolaget. Det är försäkringsvillkoren som styr. Det är därför viktigt att jämföra bolag och i sådant fall välja den variant som är rätt för just dig. Det finns många jämförelsesidor som hjälper till att jämföra bolagens avtal. Var nyfiken – ställ frågor till bolagen så att du förstår vad det är du betalar för!
Skyddet för barnet börjar vanligtvis gälla från vecka 22 eller 23 beroende på försäkring. Skyddet för den gravida börjar gälla tidigare vanligtvis runt vecka 11-12.
Gravidförsäkringen gäller sedan ofta fram tills dagen då barnet fyller sex månader.
En gravidförsäkring är inte lika omfattande som en barnförsäkring och därför är det bra om man så tidigt som möjligt ser över försäkringsskyddet efter barnets födsel. Ett tips är att titta på det redan i samband med gravidförsäkringen dvs innan barnet är fött. När barnet väl kommer är man ju gärna upptagen med annat.
Har du andra försäkringar så som olycksfallsförsäkring är det bra att se över skyddet för dig och ditt barn även här.
Om olyckan skulle vara framme:
- Glöm inte att dokumentera och anmäla skadan.
- Sjukhusen har kuratorer som kan hjälpa till med allt från krisstöd till stöd och råd vid kontakter med till exempel Försäkringskassan, arbetsgivare och socialtjänst.
- Du kan ha rätt till ersättning från Försäkringskassan om du skulle bli sjukskriven.
- Skulle du eller barnet råka ut för en patientskada, dvs fel orsakat av vården, ska det anmälas till LÖF (regionernas ömsesidiga försäkringsbolag).
//Amanda Wollmar, Advokat